Het Buurtschap krijgt de vriendelijke sfeer van een tuindorp

5 november '20

Baanhoek-West heeft drie wijken: Het Veld, De Eilanden en Het Buurtschap. Het Buurtschap is de nieuwste wijk en daar laten we je graag kennis mee maken. Wist je dat hier een heel andere sfeer en architectuur komt dan in de andere wijken? Architect Kees Opendorp van Maat Architecten kan er zo leuk over vertellen dat het beeld zich gelijk vormt.

Inspiratie

In het beeldkwaliteitsplan stond dat er op deze plek een eigentijds tuindorpse sfeer gewenst was. Met dat uitgangspunt is Kees aan de slag gegaan. Hij liet zich inspireren door wijken als Vreewijk in Rotterdam. “Wat ik daar zo mooi aan vind, is de samenhang. Stedenbouw, architectuur en groen vormen een krachtig geheel, waarbij groen de boventoon voert. De architectuur is eenduidig, ingetogen en vriendelijk. Het kappenspel is speels en de baksteenarchitectuur laat mooie metselwerkdetails zien.”

Kees
image alt

Mooie opbouw

“Ik heb de wijk geleidelijk opgebouwd in hoogte. Langs de singel zijn goten lager en openen de woningen zich met een erker naar het water, daarna komen de hoekwoningen met een schildkap, gevolgd door eengezinswoningen in twee verdiepingen met een kap. In de rij met eengezinswoningen heb ik op diverse plekken een accent gemaakt door de woning een meter naar voren te plaatsen en de woningen te voorzien van een dwarskap.”

Rijk door subtiele details
De twee-onder-een-kapwoningen aan de laan hebben een aangebouwde berging, ook weer met een schuin dak. Al deze verschillen in hoogte en kaprichting zorgen voor een aantrekkelijk kappenspel en een vriendelijk straatbeeld. De koppen van de accenten zijn bewust terughoudend vormgegeven en benadrukken de kenmerkende baksteendetails van de tuindorparchitectuur. De rijkheid van deze huizen zit in de materialen en de details in het metselwerk.”

image alt

Kaders rond de ramen werken samen met de luifels

De trapsgewijze opbouw vanaf de singel zie je straks ook terug in de witte betonaccenten. De erker met stevige rand is een accent op de kop, het hoekraam wordt omkaderd en het huis heeft een luifel boven de voordeur. Bij het huis ernaast wordt het raam op de 1e verdieping gesierd door een kader. Deze eigentijdse witte elementen spelen een spel door de ritmiek.

Zo geef je een buurt een kleinschalig karakter
Kees legt uit dat je het gevelvlak optisch verkleint door met twee kleuren steen te werken. “Dat oogt vriendelijk. Veel woningen hebben op de 1e verdieping een geribbeld metselwerk in donkere kleur. Deze zelfde kleur steen zie je bij de accentwoningen op de begane grond en bij de tweekappers verschilt dit. Door details, steenkleur en materiaalgebruik vormen de woningen duidelijk een familie. Toch heeft bijna elk huis iets wat het uniek maakt. In dit buurtschap vind je daardoor gemakkelijk je weg en voel je je snel thuis.”

Van privé naar openbaar

Landschapsarchitect René Lagendijk vertelt hier uitgebreid over het groen in de wijk, maar Kees is hier ook heel enthousiast over. “De manieren waarop de overgangen van privé naar openbaar zijn vormgegeven, zorgen ervoor dat deze buurt in zijn totaliteit kwaliteit uitstraalt en een warme sfeer heeft. Veel huizen hebben een voortuin en die wordt straks gesierd door een groene haag. De hofwoningen krijgen een Delftse stoep. Een semiopenbare ruimte waar je een bankje of bloempotten plaatst.“

“Het lijkt me leuk om straks rond te lopen en te zien hoe alles wat bij bedacht hebben, ook zo is. Dat het groen heeft kunnen groeien en mensen er echt hun thuis van hebben gemaakt.”

  Lees het interview met de landschapsarchitect
  Bekijk de woningen