Baanhoek-West genomineerd voor beste energiezuinige nieuwbouw

21 februari '20

Na minimaal een jaar wonen in een nul-op-de-meterwoning is een enquête gedaan onder de bewoners van de Tonica- en Largo-woningen. Hoe ervaren zij de energiezuinige woningen in Baanhoek-West? De reacties waren zo positief dat de 20 Largo-woningen en de 23 Tonica-woningen aan de Monteverdistraat en Rondo in Sliedrecht nu genomineerd zijn voor beste ZEN-woning (Zeer Energiezuinige Nieuwbouw).

image alt

Bijzondere woningen

De bijzondere woningen zijn zo goed geïsoleerd dat je binnen weinig hoort van de snelweg. Aan de zijde van de snelweg (het noorden) is de gevel hoog en voor een groot deel gesloten met ramen die niet open kunnen. Zo komt er wel voldoende daglicht in de woning. De gevel aan de straatkant is meer open en het schuine lessenaarsdak op het zuiden ligt vol met zonnepanelen. Door de tuin, die ook aan de straatkant ligt, kom je de woning binnen. De Largo-woningen zijn 8,55 meter breed, de Tonica-woningen hebben een breedte van 5,80 meter. Het waterafvoersysteem in de straat zorgt voor het infiltreren, bergen en vertraagd afvoeren van hemelwater bij hevige regenval.

image alt

Aantrekkelijk om te wonen

Louis van Loon, projectmanager bij BPD vertelt: “We wilden van deze woningen iets bijzonders maken, waardoor ze extra aantrekkelijk zijn om in te wonen. De woningen zijn energiezuinig en all electric. Er is geen gasaansluiting, alle woningen hebben een luchtwaterwarmtepomp, worden voorzien van schone lucht via balansventilatie en hebben een warmteterugwinningsinstallatie in de douche. Na de eerste ervaringen van bewoners kunnen we ook echt zeggen dat de energiemeter op nul staat. Daar zijn we trots op. Het is fijn om te horen dat de bewoners zo tevreden zijn dat deze 43 woningen in Baanhoek-West nu genomineerd zijn voor beste Zeer Energiezuinige Woningen.”

Er zijn nog zes andere projecten genomineerd. Tijdens het congres ‘BENG! Zo doe je dat’ op 26 mei a.s. wordt de winnaar bekend gemaakt.

Projectgegevens Tonica- en Largo-woningen

Ontwikkelaar: BPD Ontwikkeling BV regio Zuid-West, Delft
Bouwbedrijf: Kroon & De Koning, Zwijndrecht
Architect: MAAT architecten, Rotterdam
Constructeur: Van Rossum Raadgevende Ingenieurs bv, Almere
Adviseur akoestiek: Cauberg-Huygen BV, Rotterdam
Adviseur installaties: Aveco de Bondt Ingenieursbedrijf, Holten
Installateur (PV/WTW/warmtepomp): Homij Duurzame Energie Concepten, Vianen
Uitvoeringsperiode: maart 2017 - april 2018

  Neem contact op
  Lees het laatste nieuws