Buurtvereniging krijgt ruimte voor leuke en nuttige activiteiten

9 juni '16

“Je moet er met elkaar iets van maken”, zeggen initiatiefnemers Piet Kramp en Matthijs de Jong van buurtvereniging Baanhoek-West. Een belangrijke troef van de nieuwe vereniging is een mooie activiteitenruimte in de nieuwe Brede School in Baanhoek-West in Sliedrecht.

Piet Kramp en Matthijs de Jong zijn de drijvende krachten achter het Pleinfeest, dat voor de derde maal in een deel van de wijk wordt gehouden. Vele buurtkinderen
vermaakten zich al met zelf gefabriceerde spelen als de 'banaanvanger’, een spiraal, een klimwand en een voetbalbord. Maar de buurmannen koesterden de wens
om iets voor de héle wijk te betekenen. “Het is toch hartstikke mooi om met elkaar leuke dingen te doen.” Na enkele bijeenkomsten kreeg het plan voor een buurtvereniging vorm: “Aan het einde van zo’n avond was de fles leeg.” Evengoed staan alle plannen keurig op papier.

Buurtvereniging

Het is nog nieuw

Bij alle 379 woningen is een brief in de bus gedaan. Piet: “Opmerkelijk dat uit alle delen van de wijk aanmeldingen zijn gekomen.” We zijn gestart met 25 gezinnen. Daar zijn de 26 bewoners met een lichte (verstandelijk) beperking van zorginstelling Philadelphia, locatie De Blauwe Lis, bijgekomen. Matthijs vult aan: “Het is natuurlijk allemaal nog nieuw voor mensen.” Piet zijn overtuigingskracht vormt een belangrijk ‘wapen’. “Ik praat gemakkelijk en ken veel mensen.”

Oppasdienst

Na een artikel in deze nieuwsbrief over ruimte in de Brede School meldden de twee zich bij de directeur van de Anne de Vriesschool. Piet: “Het ijs was snel gebroken. Jan-Willem van Andel was meteen enthousiast. We kunnen een groot lokaal van de buitenschoolse opvang gebruiken. In het gebouw is ook een mogelijkheid om kookworkshops te geven.” De buurtvereniging wil activiteiten organiseren voor iedereen. Matthijs: “Wij hebben geen ouderwetse ideeën, zoals het organiseren van kaartavondjes en bingo.” Maar wat te denken van een dartscompetitie, een viswedstrijd of ‘dieren op het spreekuur’, waarbij een dierenarts prangende vragen van kinderen over hun huisdier beantwoordt? En natuurlijk wijkfeesten en sportieve en creatieve activiteiten. De buurtvereniging wil ook mensen de helpende hand bieden. “Boodschappen doen voor zieken. Een ‘repairdag’ voor je kapotte spullen. Een attentie als een kind wordt geboren of een oppasdienst.”

Bestuursleden gezocht

Matthijs heeft al een verenigingswebsite, een facebookpagina en een twitteraccount aangemaakt voor de buurtvereniging. Piet en Matthijs zijn natuurlijk bestuurslid geworden. Nummer drie is Hanneke van Eldijk, locatiemanager van De Blauwe Lis (Philadelphia). Er worden nog twee extra bestuursleden gezocht. Op zaterdag 11 juni volgt een gezellige middag van 14:00 uur tot 16:30 uur voor alle bewoners van Baanhoek-West. Daarmee verwachten Piet en Matthijs alsnog twee extra bestuursleden en natuurlijk nieuwe leden te werven. Ze hopen tot slot dat projectontwikkelaar BPD potentiële kopers attendeert op de buurtvereniging. De twee zijn ervan overtuigd dat een actieve buurtvereniging de wijk extra aantrekkelijk maakt. “Er worden op dit moment veel huizen gebouwd. De kopers kunnen ook naar onze vereniging toe. Het aantal leden gaat zich zeker snel uitbreiden.”

  Lees meer over Baanhoek-West
  Bekijk het woningaanbod