‘Dan moet je zeker altijd koud douchen?’ Alles over jouw energiegebruik in een nul-op-de-meterwoning

13 oktober '16

Het is niet de eerste keer dat we de vraag krijgen of een energiezuinige woning wel comfortabel is. Het antwoord daarop is heel duidelijk: JA! Een energiezuinige woning is juist enorm comfortabel. Lees mee, dan leggen we het uit.

Stel, je bent gecharmeerd van een Largo woning. Dat snappen we, het is immers hartstikke aantrekkelijk om wel meer dan 100 euro per maand te besparen op je energierekening. Maar nu twijfel je of er geen addertje onder het gras zit wat betreft energiegebruik. Is deze berekening ervan uitgegaan dat jij gek bent op een goede warme douche? En dat jullie best wel koukleumen zijn en het graag warm hebben in huis?

Comfortabel wonen

We kunnen je geruststellen. In het overzicht dat we vorige keer plaatsten over een nul-op-de-meterwoning versus een gewone energielabel A woning is het type verbruik en de duur gespecificeerd. Wat daar uit blijkt is dat we in de berekening weliswaar uitgaan van energiezuinige apparaten, we hebben geen ouderwetse stroomvretende drogers als uitgangspunt genomen, maar we hebben ze wel berekend op wat realistisch is voor een gezin van drie. Want drie minuten douchen voor een beter milieu klinkt heel positief, maar er zijn maar weinig mensen die echt na drie minuten of minder onder de douche vandaan springen. En gelukkig kun je dus milieuvriendelijk én langer douchen! Want in de berekening gaan we er vanuit dat je 7 minuten lekker warm doucht per gezinslid.

En datzelfde geldt voor de temperatuur in huis. Een nul-op-de-meterwoning is zo goed geïsoleerd dat de winters warm en de zomers koel zijn. En je dus niet in de winter met drie truien aan in huis hoeft te lopen.

Voor een overzicht van de uitgangspunten verwijzen we je dan ook graag naar het overzicht dat we voor je hebben samengesteld op basis van een gezin van twee volwassenen en een kind

Staatje

En natuurlijk ben je standaard energiezuiniger dan een reguliere woning, zelfs als je gezin groter is. Wat denk je, is een nul-op-de-meterwoning iets voor jouw gezin?

  De bouw van de Tonica binnenkort van start
  Bekijk het woningaanbod