Uitkomsten moestuin-onderzoek RIVM

24 oktober '22

Niets is zo fijn als het hebben van een tuin. Vol met planten, een schommel voor de kinderen en misschien wel een mooie fruitboom. Maar aan de andere kant hoor je misschien ook het nieuws over de uitstoot van PFAS door Chemours, aan de overzijde van de Merwede. Recent deed het RIVM een onderzoek naar het eten van groente en fruit uit eigen tuin. Daar informeren we je graag verder over.

Onderzoek in moestuinen

De fabriek van Chemours / DuPont is al jarenlang onderwerp van gesprek over de uitstoot van onder andere PFOA, GenX en PFAS. Sinds de zomer van 2021 hebben de gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht een onderzoek laten uitvoeren in verschillende moestuinen rondom Chemours. 26 soorten groenten en fruit uit moestuinen zijn met de nieuwste technieken onderzocht op PFOA, GenX en 16 andere PFAS-stoffen. Afgelopen september verscheen het onderzoek en heeft het RIVM haar adviezen gegeven.

image alt

Negatief advies

Het RIVM en de GGD raden het eten uit een eigen moestuin af voor bewoners binnen een straal van ± 1 km van de fabriek van Chemours/DuPont. Baanhoek West ligt in dit gebied. Bij dit onderzoek is ervan uitgegaan dat een persoon een leven lang bijna alle groenten en fruit uit eigen moestuin eet. Maar mensen die groenten en/of fruit in hun eigen tuin kweken doen dit meestal beperkt: een fruitboom, wat aardbeien of bessen en kruiden. Ze eten erg weinig uit eigen tuin. De GGD geeft aan dat de hoeveelheid PFAS die iemand binnenkrijgt door af en toe bijvoorbeeld kruiden of aardbeien uit de tuin te eten heel beperkt is. Wil je toch iets kweken in je eigen tuin? Doe dit dan niet in de grond maar plaats bakken met nieuwe grond uit de winkel. Dit zorgt ervoor dat de groenten en fruit veel minder PFAS bevatten.

Veilig buitenspelen

Misschien maak je je ook zorgen of het wel veilig is om je kinderen buiten te laten spelen. De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid laat weten dat de meeste PFAS die mensen binnenkrijgen in voedsel zit. Van contact met de grond bij het werken of spelen in de tuin is de kans zeer klein dat je er veel PFAS van binnenkrijgt. Kinderen kunnen dus veilig buitenspelen. Dit antwoord en nog meer antwoorden op veel gestelde vragen zijn terug te lezen op de website van Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid. Hier vind je ook het RIVM rapport.

Naar de website
  Lees het laatste nieuws
  Terug naar home