Gemiddeld lagere kosten bij nieuwbouw

2 november '22

De kranten staan er vol mee: de stijging van de gas- en energieprijzen. Het juiste moment om eens in jouw huidige energierekening te duiken. Weet jij wat je gemiddeld uitgeeft aan kosten voor het verwarmen van je woning? En wist je dat een nieuwbouwwoning met energielabel A+++ tot wel 59 procent kan besparen op jouw verwarmingskosten? Dat maakt de keuze om over te stappen op nieuwbouw nog aantrekkelijker. In onderstaande infographic laten we zien wat dit kan betekenen voor jouw portemonnee.

Verwarmingskosten

Het grootste verschil met nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw is dat er bij nieuwbouw geen gas meer wordt aangesloten. Nieuwbouwwoningen worden voorzien van all-electric verwarming bijvoorbeeld een warmtepomp. Hierbij wordt enkel elektriciteit gebruikt voor het verwarmen van ruimtes en water. Dit wordt op milieuvriendelijke manieren opgewekt zoals zonne-energie, windenergie of warmteterugwinning. Een ander bijkomend voordeel is dat vanwege goede isolatie in het dak, de gevel en vloer de woning minder warmte nodig heeft om op een constante temperatuur te blijven. Dat heeft ook een gunstig effect op de energierekening! 

Financiële voordelen

Het kopen van een nieuwbouwwoning levert niet alleen maandelijks financieel voordeel op, ook bij de aankoop wordt er gekeken naar hoe energiezuinig de woning is. Bij de meeste hypotheekverstrekkers kun je bij een duurzame nieuwbouwwoning meer lenen. Dát is een fijn bijkomend voordeel. In sommige gevallen kan dat oplopen tot wel €25.000 extra leenruimte, ongeacht je inkomen. Je kunt hierdoor een hogere hypotheek krijgen dan bij de aanschaf van een minder duurzame woning. Ook is er vaak een duurzaamheidskorting van toepassing. Vraag naar de voorwaarden bij jou financieel adviseur.

Appartement

Wanneer een bestaand appartement energielabel C heeft, kan er gemiddeld 44 procent bespaard worden op verwarmingskosten bij een overstap naar nieuwbouw met een individuele warmtevoorziening. 

Appartement

In bovenstaande infographic wordt uitgegaan van een gemiddeld verbruik per woning. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden. Voor bestaande bouw geldt een gemiddeld gastarief (tarief juli 2022) van €2,08 per m3 en gemiddeld vastrecht van €19,82 per maand (inclusief 9 procent btw.). Bron: Milieu Centraal & CBS (berekening Nibud, 2022). Voor nieuwbouw geldt all-electric verwarming, zonder aardgas, met een eigen individuele warmte (en koude) voorziening, kWh/jr incl eventuele compenserende opwekking van zonnepanelen per jaar. Bron: NTA 8800.

  Naar het nieuwsoverzicht
  Bekijk woningen