Wijk met groene, tuindorpse sfeer

9 november '20

René Lagendijk van Lagendijk Tuin en Landschapsarchitecten maakte het landschappelijk ontwerp van Het Buurtschap in Baanhoek-West. Dat deed hij met veel plezier, mede door de fijne samenwerking met architect Kees Opendorp. “Als je met elkaar optrekt, kun je plannen beter maken en zorgen voor een wijk waar het straks echt fijn wonen is.”

Als René start met een inrichtingsvoorstel, kruipt hij in de huid van de toekomstige gebruiker én in de belevingswereld van de architect. Deze twee brengt hij bij elkaar en voegt er zijn eigen visie op groen aan toe.

image alt

Dit heeft een tuindorp nodig

Tuindorpen staan bekend om hun groene hagen, hofjesachtige sfeer, zee aan bloemen en veilige wandelpaden. Die elementen zie je straks allemaal terug in Het Buurtschap. Daarmee creëren we de typisch tuindorpse sfeer.”

Intiem hofje in hart van het plan
René neemt ons eerst mee naar het hofje. Het hofje wordt groen. Veel gras, bomen en in het midden een cirkel waar je kunt spelen of waar bloemen worden geplant. Dat bepalen bewoners, ontwikkelaar en gemeente straks samen. “De bomen heb ik heel bewust op de koppen van het hofje geplaatst, zodat een intieme sfeer ontstaat. De vier woningen waarbij de voorgevel iets naar voren springt, versterken deze beleving.”

image alt

Verbinding!

“De twee paden die haaks vanuit de achterliggende woningen uitkomen bij het hofje, ondersteunen de sociale cohesie in de wijk. Kinderen zoeken elkaar makkelijker op en bereiken het hof op een veilige manier. De kleinschalige opzet maakt dat je je geborgen voelt. Datzelfde gevoel heb ik doorvertaald naar de zogenaamde ‘back alleys’. Hier kom je thuis met de auto of fiets en vervolg je al snel je weg naar binnen. Met groene hagen en pergola’s die uitnodigen tot begroeien krijg je een heel andere sfeer. Je kijkt niet tegen de achterkanten van bergingen aan, maar ook hier is het gezellig groen.”

Flora die fijn is voor fauna
“Aan beide zijdes van de Klarinetstraat wordt beoogd om een kleinbladige lindebomen te plaatsen. Deze zijn niet gevoelig voor luizen en trekken wel bijen aan. Door onder deze bomen ook nog rozenbottelstruiken aan te brengen wordt dit een nog aantrekkelijkere plek voor de fauna. Naast bijen vinden ook vlinders en vogels de struiken heerlijk. En al deze beestjes zorgen voor het vergroten van de biodiversiteit in de wijk..”

Bomen in het zicht

Als laatste vertelt René over de andere bomen die er in de wijk komen. “Richting de singel en op de hoeken van de Klarinetstraat gaan we bijzondere bomen planten. Dat kunnen allemaal verschillende typen zijn, maar ook eenzelfde type boom. Deze ‘specials’ vormen herkenningspunten in de wijk en markeren een bijzondere plek. Als je dan bedenkt dat de groene hagen de geparkeerde auto’s uit het straatbeeld filteren en alle voortuinen in bloei staan, kunnen we echt wel stellen dat je hier de sfeer van een tuindorp ervaart.”

Het enthousiasme van René is aanstekelijk. Terwijl hij zijn verhaal vertelt, zie je als het ware de kinderen al spelen en buren een praatje maken in het hof. Op de achtergrond hoor je de vogels fluiten. Wat René betreft, is dat nou precies wat zijn werk zo leuk maakt. Een woonomgeving maken waar andere mensen met ontzettend veel plezier wonen. 

Bekijk hieronder het schetsontwerp van het openbaar gebied. 

 

Schets impressie
  Lees het interview met de architect
  Bekijk de woningen