Nieuw geluidsscherm voor Baanhoek-West

Ondanks de bouwvak wordt er hard gewerkt aan het nieuwe geluidsscherm tussen Baanhoek-West en de A15. Het scherm van ongeveer zeshonderd meter lang wordt langs de snelweg geplaatst tussen de op- en afrit Sliedrecht- West. In eerste instantie is het scherm bedoeld om het verkeersgeluid van de snelweg te dempen, maar het dient ook een ander doel. Ontwerper Johan Büdgen van bureau IPV Delft vertelt wat nog meer achter het scherm schuilt…

Geluidsscherm

'Sliedrechtgevoel'

De meeste mensen die de afslag Sliedrecht-West nemen, hebben pas bij het viaduct onder de A15 het gevoel Sliedrecht binnen te rijden”, vertelt Johan Büdgen. IPV Delft is gespecialiseerd in het ontwerpen, engineeren en realiseren van o.a. infrastructuur en openbare ruimte. “Omdat Sliedrecht al begint bij Baanhoek-West, wilden we met het scherm het ‘Sliedrechtgevoel’ versterken. Het moest een soort nieuwe toegangspoort tot de gemeente worden. Bij Sliedrecht denk je natuurlijk aan water, de rivier Beneden-Merwede en de baggerhistorie. Deze elementen moesten symbolisch in het scherm terugkomen. Verder dien je bij het ontwerp rekening te houden met o.a. wettelijke eisen omtrent geluid, de zichtbaarheid van de bedrijven langs de snelweg en de veiligheid voor vogels.”

Glooiend

Het geluidsscherm wordt een glazen scherm met golvende lijnen en afgeronde hoeken die het water symboliseren. De betonnen plint op het maaiveld is gemaakt van basaltkeien die verwijzen naar de keien in de rivier en de baggerindustrie. Het scherm leunt enigszins achterover om verblinding door reflectie van de zon te voorkomen. Büdgen: “Alle betrokken partijen –gemeente, welstandscommissie, Rijkswaterstaat, BPD en ProRail hebben positief gereageerd op het ontwerp.” Het scherm wordt naar verwachting net na de bouwvakantie opgeleverd.

Ook wonen in Baanhoek-West? Bekijk het aanbod
Vragen? Neem contact met ons op