BaggerBeeld bij Baanhoek-West

27 mei '19

Bij de t-splitsing van de Ouverture en de afslag Sliedrecht-West komt een bijzonder kunstwerk; Het BaggerBeeld. Kunstenaar Maarten de Winter liet zich voor het beeld inspireren door Sliedrecht als bakermat van de mondiale baggerindustrie.

Baggerpijpen

In de zomer van 2015 schreef het gemeentebestuur een ontwerpwedstrijd uit voor een herkenbaar beeld van Sliedrecht. Een beeld waarbij je, als je het ziet, weet: ik ben er; dit is Sliedrecht. Het werd het beeld BaggerMikado (inmiddels omgedoopt tot BaggerBeeld) van kunstenaar Maarten de Winter. Hij liet zich inspireren door Sliedrecht als bakermat van de mondiale baggerindustrie. Belangrijk onderdeel van de baggerwerkzaamheden zijn, naast de baggermachines zelf, de ijzeren pijpen waarmee het zand wordt getransporteerd. Deze baggerpijpen zie je terug in het kunstwerk. Het kunstwerk doet ook denken aan het spel Mikado. Je kent het wel: de stokjes die alle kanten op vallen en die je moet oprapen zonder de andere te bewegen. Bij de pijpen van dit kunstwerk weet je niet of ze gaan vallen of geklemd in elkaar overeind blijven staan. Maar in dit kunstwerk blijven de baggerpijpen juist overeind staan. Ze verbeelden zo de kracht van de nog steeds aanwezige bagger- en maritieme industrie in de gemeente en in de regio. Daarbij wijzen de pijpen alle kanten op en geven daarmee de wereldwijde activiteiten van deze baggerindustrie aan. Het aantal pijpen – zeven – heeft ook een betekenis. Het getal zeven is in de Bijbel een bijzonder getal. Het geeft aan dat iets af is.

Realisatie na de zomer

Afgelopen april is de vergunning aangevraagd voor het plaatsen van het kunstwerk aan de Ouverture. Naar verwachting kan na de zomervakantie gestart worden met de realisatie van het kunstwerk. 

Vragen? Neem contact op
Hier wonen? Bekijk het woningaanbod in Baanhoek-West